Aangescherpte hygiëne-regels ivm Corona

16 maart 2020

Aanpassingen protocol per 27-06-2021

Inleiding:

In juni 2021 lijken de ontwikkelingen omtrent COVID-19 een gunstig beloop te kennen. Het aantal positief geteste mensen neemt af, het vaccinatieprogramma draait goed, het aantal ziekenhuisopnames neemt significant af en het mensen wat komt te overlijden aan COVID-19 is sterk afgenomen. Vanuit de overheid en het RIVM zijn hierdoor versoepelingen aangekondigd die ook van invloed zijn op de werkzaamheden in de praktijk.

Maatregelen:

Vanaf 26 juni is het niet meer nodig om in openbare ruimtes een mondmasker te dragen. Deze maatregel (bijlage 1) geldt ook voor de fysiotherapeutische zorg: de fysiotherapeut is zelf vrij om te besluiten om een mondmasker te dragen.

Wel dient er een gezondheidscheck (bijalge 2) te worden gedaan.

Mondmaskers:

Behandelaar – Gezien er nu een vrijheid bestaat in het dragen van een mondmasker, heeft de Praktijk ondanks deze maatregel het besluit genomen dat de komende tijd de behandelaar wél het mondmasker blijft dragen tijdens behandeling, waarbij de 1,5 meter afstand niet kan worden gewaarborgd, totdat ieder lid van het team volledig is gevaccineerd.

Patiënt – De patiënt is vrij om te bepalen of hij een mondmasker draagt. Het verzoek om binnen 1,5 meter het mondmasker wel te blijven gebruiken, zal blijven bestaan. In overleg met de behandelaar kan hier van worden afgeweken. De sterke wens vanuit de praktijk blijft echter wel bestaan dat het mondkapje gedragen blijft worden in de wachtkamer.

Gezondheidscheck:

In iedere behandelkamer is de checklist opgehangen, net als in de wachtruimtes van de praktijk. Iedere behandelaar wijst de patiënt op deze lijst, en vraagt of de patiënt een van de punten met “JA” kan beantwoorden. Indien alles “NEE” is, bepaalt de fysiotherapeut of er een mondmasker gedragen wordt of niet, of dat de behandeling moet worden uitgesteld tot een nader moment. In het EPD wordt het antwoord van de check geregistreerd.

Quarantaine-risico behandelaar:

Om te voorkomen dat de behandelaar in quarantaine moet omdat deze in contact is geweest met een positief geteste patiënt, dient het mondmasker minimaal alleen door de behandelaar gedragen te worden. Daarnaast blijft de handhygiëne essentieel. Hiertoe behoren regelmatig de handen te wassen (minimaal na iedere behandeling), handen te desinfecteren en/of handschoenen tijdens de behandeling te gebruiken. Alle overige maatregelen blijven van kracht, zoals deze door het KNGF zijn opgeteld.

Sporten:

Het zelfstandig trainen is weer begonnen. Dit kan op afgesproken momenten, die bij de receptie kunnen worden gemaakt. Bij het sporten dient rekening te worden gehouden met de 1,5 meter afstand. Hierdoor kunnen er maximaal 3 personen tegelijk zelfstandig trainen. Ook voor het zelfstandig trainen dient de sporter een negatieve gezondheidscheck te hebben ingevuld. Hiervoor liggen formulieren klaar bij de ingang van de trainingszaal.

Triage:

Het triage stappenplan van het KNGF is vanaf 26-06-2021 komen te vervallen. 

Wanneer een patiënt contact opneemt met de praktijk, blijft de screening van de praktijk wel van kracht, waarbij uitgevraagd wordt of er COVID-19 gerelateerde klachten zijn, of dat de patiënt in een “oranje” gebied op vakantie is geweest.


Bijlage 1: Beleid KNGF betreffende COVID-19 maatregelen

Versoepeling coronamaatregelen van zaterdag 26 juni

Vanaf aanstaande zaterdag gelden veel van de huidige coronamaatregelen niet meer. Wat betekent dat voor jou tijdens je werk?

  • Behandelingen. Voor fysiotherapeuten vervalt de verplichting om een mondmasker te dragen tijdens de behandeling. De gezondheidscheck is wel voorwaarde, net zoals de registratie voor bron- en contactonderzoek en het naleven van de hygiënemaatregelen.
  • Groepen. Het maximaal aantal deelnemers in een groep of ruimte vervalt. Tegelijkertijd is daar 1,5 meter afstand de norm. Het maximaal aantal mensen binnen een ruimte verschilt daarmee per ruimte.
  • Quarantaine/testen. De bestaande adviezen veranderen niet.
  • Triage stappenplan. Ons Triage stappenplan vervalt aanstaande zaterdag.

Dit is de informatie op de website van de Rijksoverheid.

Tot zaterdag 26 juni blijven de maatregelen van kracht die nu gelden. Zaterdag passen we de informatie op de KNGF-website ook aan.


Bijlage 2: Gezondheidscheck
Vragen gezondheidscheck

1. Had u de afgelopen 24 uur last van 1 van de volgende klachten?

  • U bent verkouden (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn).
  • U hoest.
  • U bent benauwd of kortademig.
  • U heeft verhoging of koorts.
  • U ruikt en/of proeft plotseling niets meer, maar uw neus is niet verstopt.

2. Heeft u corona?

  • Is dit vastgesteld met een coronatest? Dan hoort u van de GGD wanneer u weer naar buiten kunt.

3. Heeft uw huisgenoot milde coronaklachten én koorts?

4. Heeft uw huisgenoot milde coronaklachten én benauwdheidsklachten?

5. Heeft u een huisgenoot met corona?

6. Bent u in quarantaine omdat u:

Veiligheidsmaatregelen COVID-19 vanaf 01-10-2020

Om voor een veilige werkplek te kunnen zorgen, willen wij u graag wijzen op onderstaande punten. Zo kunnen we samen op een veilige en verantwoorde wijze de behandelingen blijven uitvoeren.

  • Bent u verkouden, keelpijn, grieperig, koorts of andere symptomen die kunnen duiden op COVID-19/ corona, dan verzoeken wij u om uw afspraak af te bellen, en uit te stellen tot een later moment.
    Mocht u twijfelen over uw lichaamstemperatuur, dan bieden wij de mogelijkheid om deze te meten middels een infrarood voorhoofdthermometer. Uw behandelaar zal u daarbij helpen.
  • Mocht u, of uw huisgenoot, een positieve COVID-19-test hebben (“er is corona aangetoond”), en bent u kort daarvoor nog bij ons in de praktijk geweest, dan vernemen wij graag de uitslag.
    Mocht u, of uw huisgenoot, in afwachting van de uitslag zijn, en heeft u nog een afspraak bij ons, dan verzoeken wij u deze uit te stellen tot nader moment. Is de uitslag negatief (“er is geen sprake corona”), en heeft u geen symptomen meer, dan kan de behandeling worden voortgezet.
  • Bent u met het vliegtuig, of bent u in een ‘oranje’ regio op vakantie geweest, dan verzoeken wij u om de afspraak pas tien dagen na thuiskomst in Nederland te plannen.
  • Wij raden iedereen aan om bij binnenkomst in de praktijk een (chirurgisch) mondkapje te dragen, zowel in de wachtkamer, als in de behandelkamer. In overleg met uw behandelaar kan het mondkapje worden verwijderd om zo de behandeling goed te kunnen uitvoeren.
    Wij als behandelaren dragen allemaal tijdens de behandeling goedgekeurde (chirurgische) mondmaskers om zo de veiligheid van de bezoeker te waarborgen. Mondkapjes die worden verkocht in de winkels volstaan voor de bezoekers van de praktijk. Mocht u geen mondkapje hebben, dan kunt u voor €1,- bij ons één aanschaffen.
  • Wij vragen u om een eigen grote (bad)handdoek mee te nemen.
  • In de wachtkamer is er plek voor twee personen. Mochten de beide stoelen in de wachtkamer bezet zijn, dan verzoeken wij u om buiten even te wachten. Uw behandelaar zal u dan buiten ophalen.

Wij hopen dat u zich kunt vinden in de bovenstaande punten en dat we zo met z’n allen de zorg kunnen voortzetten.

Namens de Praktijk Boisotkade en FysioBoisot

Vanaf 4 mei is de praktijk weer geopend. Graag wijzen wij u op onderstaande punten:

persoonlijke hygiëne:

  • er worden geen handen meer geschud.
  • voor en na elke behandeling worden de handen goed gewassen (20-30 seconden, met Unicura-zeep).
  • tijdens behandelingen draagt iedere behandelaar een mondkapje. Waar noodzakelijk worden andere persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) gebruikt (bril, handschoenen, schort).

contact met de patiënt:

  • conform de richtlijnen van het RIVM dient de patiënt geen ziekteverschijnselen* te hebben.
  • behandelingen aan huis worden weer uitgevoerd. De behandelaar draagt PBM.
  • bij behandelingen aan huis dienen alleen de behandelaar en de patient in dezelfde ruimte te zijn.
  • behandelingen die buiten kunnen plaatsvinden, kunnen doorgaan, mits er een gepaste afstand blijft ten opzichte van de patiënt.

*) Van milde niet-specifieke luchtwegklachten: neusverkoudheid; keelpijn (14%); (droge) hoest (68%); moeheid (38%); sputumproductie (33%); spier- en gewrichtspijnen (15%);  hoofdpijn (14%) en verhoging, tot meer ernstige ziektebeelden met koorts (> 38 graden Celsius, 88%); kortademigheid (19%) en pneumonie, tot acute respiratoire stress syndroom en septische shock. Ook gerapporteerd (bij een kleiner deel van de patiënten): diarree(4%); misselijkheid en braken (5%). Bron: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19 18-03-2020.

hygiëne van de behandelkamer

  • op de tafel wordt geen laken meer gelegd
  • de patiënt dient zelf zijn schone badhanddoek mee te nemen.
  • na de behandeling worden de gebruikte middelen in de kamer gedesinfecteerd.