Psychosomatische fysiotherapie 

Wat is Psychosomatische Fysiotherapie?

Psychosomatisch fysiotherapie is een behandelvorm die zich richt op de wisselwerking van ‘lichaam’ en ‘geest’. ‘Psyche’ betekent geest en ‘somatisch’ betekent lichamelijk. Het is een holistische benadering van klachten.

 

Psychosomatische Fysiotherapie: Voor wie?

Psychosomatische klachten zijn klachten die samenhangen met spanning of stress waarvoor en met onbegrepen lichamelijke klachten. Voorbeelden zijn: vermoeidheid, (onbegrepen) pijnklachten, duizeligheid en hoofdpijn, maar ook spier- en gewrichtspijn, hyperventilatie, hartkloppingen of druk op de borst. De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid.

Omdat de problematiek rond psychosomatische klachten complex kan zijn, werkt een psychosomatisch fysiotherapeut vaak samen met huisarts, psycholoog, medisch specialist of bedrijfsarts.

Tijdens de behandeling

In een eerste gesprek zal de psychosomatische therapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. In het gesprek wordt dieper ingegaan op lichamelijke, psychologische en sociale aspecten bij de behandeling, waaronder leef- en werkomstandigheden of traumatische ervaringen uit het verleden.

Daarna volgt een onderzoek bestaande uit lichamelijk onderzoek en vragenlijsten om de klacht goed in beeld te brengen. Het kan zomaar zijn dat er veel meer wordt gesproken dan het lichaam zelf behandeld wordt als de oorzaak op het domein van psyche, emoties of gedrag licht.

Bij psychosomatische klachten is een evenwicht verstoord. De psychosomatisch fysiotherapeut helpt om dit evenwicht te herstellen, onder andere door inzicht te krijgen in belasting, leren ontspannen en lichaamsbewustwoording, werken aan gedrag d.m.v. coaching en ademhalingsoefeningen. Daarnaast kan gewerkt worden aan het terugkrijgen van vertrouwen in het lichaam en het opbouwen van belastbaarheid bij bestaande klachten d.m.v. training.

U kunt voor Psychosomatische therapie bij onze orofaciaal therapeut terecht: 

Charlott Hoppe 

Voor Psychosomatische Fysiotherapie kunt u terecht bij:

Hoe wordt u fysiotherapeut in Leiden beoordeeld?

Inschrijven

Nieuw bij onze praktijk?

Specialisaties

Wat kunnen wij allemaal?

Locaties

Waar kunt u terecht?

Contact

Vragen of afspraak maken?