Oedeemtherapie

Wat is oedeem?

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in een deel van het lichaam en ontstaat door een verstoord evenwicht in de aan- en afvoer van vocht.

Lymfoedeem kan voorkomen bij mensen met (borst)kanker waarbij lymfeklieren verwijderd zijn. Maar ook bij mensen die een operatie hebben ondergaan of bestraling of chemotherapie hebben gehad. Er is dan sprake van een verstoorde afvoer via de lymfevaten.
Veneus oedeem komt voor in de benen. Spataderen of een trombosebeen kunnen oorzaken zijn. Er is dan sprake van een verstoorde afvoer via de aders.
De klachten kunnen bestaan uit zwelling van het betreffende lichaamsdeel, het hebben van een vermoeid en strak gevoel en bewegingsbeperking van het betreffende lichaamsdeel.

Waaruit bestaat de behandeling van de oedeemtherapeut?

  • Manuele lymfedrainage: dit is een massagetechniek die het vocht naar een gezond deel van het lichaam verplaatst waar de lymfevaten en lymfeklieren nog wel intact zijn en deze het vocht wel kunnen afvoeren.
  • Compressietherapie: door druk uit te oefenen door middel van het zwachtelen van arm of been kan het vocht beter worden afgevoerd. Indien het vocht in arm of been is verminderd en de omvang van de arm of been gelijk blijft, kan een compressiekous aangemeten worden die het zwachtelen vervangt.
  • Lymftaping: door het aanbrengen van tape op de huid wordt de afvoer van lymfe gestimuleerd.
  • Oefentherapie: oefeningen hebben als doel om het lymfestelsel te stimuleren. Door te bewegen wordt de ‘spierpomp’ geactiveerd waardoor vocht wordt afgevoerd.
  • Voorlichting en adviezen met betrekking tot de belasting van het betreffende lichaamsdeel.

U kunt voor oedeemtherapie bij onze oedeemtherapeut terecht:

Josette Lubberts

Oedeemtherapie is een specialisatie van FysioBoisot

Voor Oedeemtherapie kunt u terecht bij: 

Hoe wordt u fysiotherapeut in Leiden beoordeeld?

Inschrijven

Nieuw bij onze praktijk?

Specialisaties

Wat kunnen wij allemaal?

Locaties

Waar kunt u terecht?

Contact

Vragen of afspraak maken?