Dry Needling

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een efficiënte behandelmethode bij pijnklachten en functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Dry Needling richt zich op het deactiveren van Triggerpoints in spieren en het stimuleren van het lichaamseigen pijndempingssysteem.

Hoe gaat het in zijn werk:

Na zorgvuldige lokalisatie van de Triggerpoints in de aangedane spier, worden deze aangeprikt meteen acupunctuur naald. Bij het juist aanprikken veroorzaakt dit een kortdurende aanspanning van de spier. Hierna volgt direct een ontlading van de spanning in deze spier dat in bewegingswinst resulteert.

Als er sprake is van (myofasciale)pijn, wordt tevens deze pijn tijdens het aanprikken kortdurend gevoeld en zal hierna verdwijnen. Myofasciale problematiek kan zich uiten in pijn, spierzwakte of spierspanning dat voelt als te “korte spieren”

Hoe ontstaan Triggerpoint

Deze kunnen ontstaan bij functiestoornissen van het bewegingsapparaat door allerlei verschillende oorzaken op fysiek maar ook psychisch gebied.

Wat is een Triggerpoint

Triggerpoints zijn voelbaar (en zichtbaar op de echo) als kleine lokale verhardingen in spierstrengen of  spierknopen.

Wat is Myofasciale pijn

Myofasciale pijn is een veel voorkomende soort pijn veroorzaakt door Actieve Triggerpoints. Myofasciale pijn varieert van een zwaar, zeurend of drukkend gevoel tot een doof of tintelend gevoel, maar kan ook zeer heftig en stekend zijn. Hoewel de klachten voor de klant zeer reëel zijn, kan de arts of specialist vaak geen oorzaak vinden.(beknelling van zenuw o.i.d.)

Dry Needling als voorwaarde scheppende therapie

Actieve triggerpoints kunnen er de oorzaak van zijn dat klachten terug keren of dat andere ingezette therapievormen, niet voldoende aanslaan.

Dry Needling deactiveert deze triggerpoints en schept zo voorwaarden om tot een beter resultaat te komen bij eventuele andere noodzakelijke therapievormen zoals manueel therapie, oefentherapie en trainingen.

Sinds 2007 is er erkenning vanuit het KNGF en is deze behandel techniek opgenomen in het beroepsprofiel van de fysiotherapeut.

U kunt voor dry needling terecht bij een van onze therapeuten: 

Matthijs van Kamp
Josette Lubberts
Daan Heemskerk 

Voor Dry Needling kunt u terecht bij: 

Hoe wordt u fysiotherapeut in Leiden beoordeeld?

Inschrijven

Nieuw bij onze praktijk?

Specialisaties

Wat kunnen wij allemaal?

Locaties

Waar kunt u terecht?

Contact

Vragen of afspraak maken?