Kaakfysiotherapie / Orofaciale therapie

Wat is Orofaciale Fysiotherapie?

De orofaciaal fysiotherapeut is een specialist die u helpt bij gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Deze fysiotherapeut wordt hierom ook wel eens aangeduid als kaakfysiotherapeut. Er is veelal een nauwe samenwerking met de huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandarts-gnatoloog, KNO-arts of een andere medisch specialist.

De orofaciaal fysiotherapeut is uitgebreid geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuw-aandoeningen, en specifieke stoornissen die onder andere te maken hebben met de nek, kaak en gelaat om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.

De orofaciaal fysiotherapeut is deskundige en kan u adviseren en begeleiden bij pijn en functieproblemen in het hoofd, het aangezicht en de halsregio.

Wanneer naar een orofaciaal fysiotherapeut?

U bent door de huisarts, medisch specialist, tandarts-gnatholoog verwezen, of u bent rechtstreeks zonder verwijzing gekomen.

De verwijzing wordt gedaan indien u een van onderstaande klachten heeft:

  • Kaakklachten
  • Klemmen van de kaak en tandenknarsen
  • Pijn in het gelaat, kaak of hoofd
  • Aangezichtsverlamming
  • Hoofdpijnklachten
  • Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-halsgebied
  • Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanningsfactoren

Behandelprocedure Orofaciale Fysiotherapie

Intake
Tijdens het eerste consult zal een groot deel van de zitting bestaan uit het uitvragen van uw klachten. Aan de hand van een anamnese wordt onderzocht wat de mate en de ernst van uw klachten zijn. Mogelijk dat u verzocht wordt om een vragenlijst in te vullen, om zo voor de therapeut een nog beter beeld te kunnen krijgen van uw gezondheidsprobleem.

Onderzoek
Aan de hand van de anamnese, zal er een lichamelijk onderzoek worden gedaan. Dit onderzoek zal zich richten op de regio’s waarin u uw klachten aangeeft, en op de gebieden wat volgens de therapeut een relatie kan hebben met uw klachten.

Tijdens het onderzoek wordt er gekeken in uw mond (hoe is de gezondheid van uw gebit, zijn er bijzonderheden zichtbaar) en zal er gekeken worden naar de functies van uw kaakgewricht (hoe gaat de mond open, hoe sluit deze weer, zijn er geluiden waarneembaar tijdens het bewegen van het kaakgewricht, etc.) Ook kan er gekeken worden naar de functies van uw nek en schoudergordel.

Rapportage
Aan de hand van dit onderzoek zal er een kort (schriftelijk) verslag worden uitgebracht naar uw verwijzer.  Tijdens het behandelproces zal er een tussentijdse evaluatie worden opgesteld, en ter afsluiting van het behandelproces wordt er een brief verzonden.

Behandeling
Aan de hand van de conclusies die worden getrokken vanuit de intake en het onderzoek, zal met u worden overlegd wat de orofaciaal therapeut voor u kan betekenen. Er zal u een behandelplan worden voorgelegd. De behandelingen zullen er op gericht zijn om op een zo efficiënt mogelijke wijze uw klachten te laten verminderen. Dit kunnen technieken zijn die zowel in de mond, als in het gelaat kunnen worden uitgevoerd. Denk hierbij aan rektechnieken van de kauwmusculatuur, of van massage van andere belangrijke spieren in de hoofd-halsregio.

Naast behandelingen van uw hoofd-halsregio, kan de behandeling ook gericht zijn op uw schouderregio en de nek. Door middel van mobilisatietechnieken of manipulaties, kan de invloed van uw klacht op een veilige manier positief worden aangepakt.

Naast alle ‘hands-on’ activiteiten, zal er mogelijk voor u een selectie worden gemaakt uit een aantal oefeningen die u thuis kunt uitvoeren.

Om alvast een indruk te krijgen over het functioneren van het kaakgewricht, kunt u op deze link klikken voor een korte impressie van het (dys)functioneren van het kaakgewricht.

U kunt voor orofaciale therapie bij onze orofaciaal therapeut terecht: 

Niels Kooijman 
Daan Heemskerk

Voor Orofaciale Fysiotherapie kunt u terecht bij:

Hoe wordt u fysiotherapeut in Leiden beoordeeld?

Inschrijven

Nieuw bij onze praktijk?

Specialisaties

Wat kunnen wij allemaal?

Locaties

Waar kunt u terecht?

Contact

Vragen of afspraak maken?